ПРОФОРІЄНТАЦІЙНІ ЗУСТРІЧІ З УЧНЯМИ ВИПУСКНИХ КЛАСІВ ЗЗСО ДОЛИНЩИНИ

Вибір професії для кожної молодої людини – це вибір свого місця в житті, подальшого шляху в навчанні і майбутньої роботи.

В умовах, коли щороку з’являються нові професії, розвивається науково-технічна революція – ринок праці потребує представників як уже звичних  і традиційних, так і нових професій. Без перебільшення можна сказати, що для сьогоднішніх випускників ЗЗСО, які завершують навчання в умовах воєнного стану, –  це проблема номер один. Профорієнтаційна робота повинна здійснюватися на всіх вікових етапах, але саме період ранньої юності є найкращим для формування готовності учня до професійного самовизначення.

В  рамках реалізації проєкту «Університет для учнів» викладачами факультету психології, педагогічного факультету та навчально-наукового Інституту мистецтва проведено профорієнтаційний захід  для випускників Солуківського, Тростянецького, Оболонського та Долинських ліцеїв №5 та №7. Розпочали зустріч директор Долинського міжшкільного навчально-виробничого комбінату Долинської міської ради Івано-Франківської області Ігор Левицький і професорка кафедри психології розвитку Ліліана Хімчук, які звернулися з вітальним словом до присутніх, ознайомили з форматом проєкту, представили учасників, висвітлили актуальність проблеми правильного вибору професії.

Професорка кафедри початкової освіти Інна Червінська розповіла школярам про статус, рейтинги та високий науково-навчальний потенціал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, представила факультети та інститути ЗВО, розповіла про зміни у правилах проведення НМТ, повідомила про  додаткові можливості для абітурієнтів, які цьогоріч запроваджуються в університеті. Під час презентації акцентувала увагу випускників шкіл на освітніх програмах, які реалізуються в університеті, ознайомила з професіями, які можна здобути, навчаючись на педагогічному факультеті.

 З особливостями організації вступної кампанії 2024, алгоритмом роботи в кабінеті вступника ознайомила  присутніх Надія Петрук, асистент кафедри клінічної та реабілітаційної роботи, провідний фахівець факультету психології. Велике зацікавлення викликали у школярів вправи для зняття психологічної напруги та хвилювання.

Від кафедри управління соціокультурною діяльністю, шоу-бізнесу та івентменеджменту навчально-наукового Інституту мистецтва виступили професорка Олександра Качмар, доцент Тарас Маланюк та студенти інституту, які представили освітні програми, що реалізуються на базі кафедри, про особливості організації освітнього процесу та перспективи професійного розвитку здобувачів вищої освіти, які навчаються за цією освітньою програмою.

Варто зазначити, що формат зустрічі, побудований за принципом «запитання-відповідь», представлення освітньої програми з висвітленням подальших перспектив працевлаштування на ринку праці, інформація про досягнення успішних випускників особливо імпонувало учням, мотивувало їх до вибору професії.

Особливо детально поінформували майбутніх абітурієнтів про існуючі програми академічної мобільності, можливості формування індивідуальної освітньої траєкторії здобувача вищої освіти, варіанти участі у міжнародних програмах подвійних дипломів, у «Літній і зимовій школах» у європейських країнах, проходження цікавих практик, перспективи подальшого працевлаштування.

Адже навчаючись у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника, маючи статус студента, молода людина отримує унікальні можливості творчої самореалізації, набуття нових компетентностей, розвитку soft skills, міжнародного стажування у кращих університетах Європи. Оскільки  понад 950 науково-педагогічних працівників університету забезпечують студентам якісну освіту й добру практичну підготовку.

У профорієнтаційному заході взяли участь заступники директора комбінату Тетяна Халупняк,  Лілія Дмитрів,  методист з профорієнтаційної роботи Тамара Королюк та понад 100 учнів ЗЗСО.

Під час спілкування з директором Долинського міжшкільного навчально-виробничого комбінату Ігорем Левицьким, заступниками директора Тетяною Халупняк,  Лілією Дмитрів,  методистом з профорієнтаційної роботи Тамарою Королюк викладачі університету Ліліана Хімчук, Інна Червінська, Леся Качмар, Тарас Маланюк, Надія Петрук поділилися своїми напрацюваннями та досвідом організації профорієнтаційної роботи зі школярами. Адже зустрічі такого формату сприяють налагодженню тісної співпраці між закладами освіти, визначають перспективи вироблення ефективних механізмів та інноваційних форм професійної орієнтації учнівської молоді.

*З відгуками про зустріч можна ознайомитися за покликанням