УЧАСТЬ У РОБОТІ КРУГЛОГО СТОЛУ «СПЕЦИФІКА ГІРСЬКИХ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В УКРАЇНІ»

3 жовтня в університеті на базі Центру інформаційних освітніх технологій «PNU-EcoSystem» відбувся круглий стіл «Специфіка гірських населених пунктів в умовах децентралізаційних процесів в Україні».

Модератором заходу виступив ректор Прикарпатського національного університету, професор Ігор Цепенда, який  під час виступу наголосив на актуальності проблеми розвитку гірських населених пунктів в умовах децентралізаційних процесів в Україні, зокрема поліпшення інфраструктури, якості надання освітніх послуг, використання туристично-рекреаційного потенціалу тощо.

Круглий стіл організовано спільно з Верховинською районною радою. У ньому також взяли участь науковці університету, керівники установ та організацій Верховинщини, голови районних рад гірських районів регіону Українських Карпат.

Як зазначив у своєму виступі голова районної ради Іван Шкіндюк, гірські та високогірні реґіони мають свою специфіку, яку необхідно враховувати у процесі децентралізації задля збереження високогірних районів як окремих адміністративно-територіальних одиниць, забезпечення сталого розвитку гірських територій.

Під час роботи панельної дискусії, завідувачка творчої навчально-наукової лабораторії, доцентка Інна Червінська представила здобутки Міжнародного проєкту «Гірська школа» та акцентувала увагу присутніх на потребі збереження традиційних ремесел і промислів, народних звичаїв та обрядів в освіті гірського краю, підготовки вчителя в умовах впровадження в дію  Концепції «Нова українська школа».

У виступах учасників заходу проректорки з наукової роботи університету, професорки Валентини Якубів, директорки Центру «PNU-Еco-system» професорки Олени Будник, директорки  Проектно-освітнього центру «Агенти змін», доцентки Світлани Кропельницької, декана факультету туризму, професора Володимира Великочого значна увага була приділена питанням збереження унікальних історичних пам’яток, розвитку туристичної індустрії  та реалізації проектних ґрантових програм задля розширення фінансової та освітньої спроможності гірських реґіонів тощо.