НЕДОСТАТНЬО ЛИШЕ ОТРИМАТИ ЗНАННЯ, ЇХ СЛІД ЗАСТОСУВАТИ. НЕДОСТАТНЬО ТІЛЬКИ БАЖАТИ, ПОТРІБНО ДІЯТИ!

Творча навчально-наукова лабораторія «Гірська школа Українських Карпат» ПНУ розширює горизонти та напрями своєї діяльності

  Впродовж 15-18 січня 2020 року на базі Білоберізького ліцею (опорний заклад) Білоберізької об’єднаної територіальної громади Верховинського району Івано-Франківської області проведено інтерактивний воркшоп «Цифрова і медійна компетентність педагога», у якому взяли участь педагогічні працівники закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Білоберізької ОТГ.

 

До роботи на тренінгових заняттях долучилося понад чотири десятки педагогічних працівників Білоберізька ОТГ, яка є однією з найвисокогірніших громад нашого краю, а Білоберізький ліцей, який очолює досвідчений управлінець і талановитий педагог – Марія Дудидра, визнано опорним закладом, який об’єднав ЗЗСО та дошкільні освітні заклади навколишніх гірських сіл.

Тренінги для освітян відбулися за сприяння ректора університету Ігоря Цепенди, керівника ОТГ Дмитра Іванюка та начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та у справах дітей Білоберізької об’єднаної територіальної громади Верховинського району Івано-Франківської області – патріота свого краю – Галини Дмитроняк.

Організаторами заходу виступили: ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» (творча навчально-наукова лабораторія «Гірська школа Українських Карпат» (завідувачка лабораторії – Інна Червінська) спільно з Центром інноваційних освітніх технологій «PNU–EcoSystеm» «MoPED» (директорка центру – Олена Будник).

Академічна група проєкту MoPED у складі: Галина Михайлишин, докторка філософських наук, професорка, проректорка з науково-педагогічної роботи; Олена Будник, докторка педагогічних наук, професорка, директорка Центру інноваційних освітніх технологій «PNU-EcoSystem»; Інна Червінська, кандидатка педагогічних наук, доцентка, завідувачка творчою навчально-науковою лабораторією «Гірська школа Українських Карпат»; Тетяна Близнюк, кандидатка педагогічних наук, доцентка, співробітник Центру Михайло Котик провели для освітян навчальні тренінги.

 

Під час тренінгових занять Галина Михайлишин, фахівчиня з освітнього менеджменту, ознайомила педагогів із системою підвищення кваліфікації педагогічних працівників в контексті інноваційних підходів та викликів.

Олена Будник, тренерка Нової української школи, фахівчиня з педагогічної інноватики та електронного навчання ознайомила учасників тренінгів з методикою дослідницького орієнтованого навчання з використанням ІКТ.

Тетяна Близнюк, фахівчиня з використання освітніх інновацій у навчанні англомовних дисциплін, розкрила специфіку цифрових інструментів KAHOOT, MENTIMETER для формувального оцінювання досягнень учнів і зворотного зв’язку на заняттях.

Інна Червінська, сертифікована тренерка з медіаосвіти та медіаграмотності, фахівчиня з медіадидактики провела інтерактивний інтенсив «Критичне мислення як засіб запобігання маніпуляцій та фейків» та практичний воркшоп «Медіаосвіта та медіаграмотність: освітній інструментарій медійно-інформаційної компетентності педагога».

Про використання Smart дошки та фліп-чартів різних типів в освітній діяльності педагога розповів Михайло Котик, фахівець з робототехніки та 3D моделювання.

Під час роботи тренінгів були підписані угоди про наукову співпрацю та взаємодію між ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» (ректор – Ігор Цепенда) і Білоберізькою ОТГ Верховинського району Івано-Франківської області (керівник ОТГ – Дмитро Іванюк), Центром інноваційних освітніх технологій «PNU-EcoSystem» (директорка – Олена Будник) і відділом освіти, молоді, спорту, культури та у справах дітей Білоберізької ОТГ (начальник – Галина Дмитроняк), творчою навчально-науковою лабораторією «Гірська школа Українських Карпат» (завідувачка – Інна Червінська) і відділом освіти, молоді, спорту, культури та у справах дітей Білоберізької ОТГ (начальник – Галина Дмитроняк) та Білоберізьким ліцеєм (опорним закладом) (директорка –Марія Дудидра).

Заходи такого формату сприятимуть реалізації завдань та візії лабораторії щодо забезпечення рівного доступу педагогів й учнів гірських шкіл до якісної освіти та подальшому розвитку і підвищенню освітнього потенціалу жителів гірських населених пунктів регіону Українських Карпат. А підписання угод між освітніми закладами визначає напрями подальшої наукової співпраці, проведення наукових досліджень з вказаної тематики.