УЧАСТЬ СПІВРОБІТНИКІВ ТВОРЧОЇ НАВЧАЛЬНО-НАУКОВОЇ ЛАБОРАТОРІЇ «ГІРСЬКА ШКОЛА УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ» У МІЖВУЗІВСЬКОМУ ОНЛАЙН-ВЕБІНАРІ «УКРАЇНСЬКА ПИСАНКА В СУЧАСНОМУ ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ»

Співробітники творчої навчально-наукової лабораторії «Гірська школа Українських Карпат» взяли участь у проведенні міжвузівського онлайн-вебінару з елементами майстер-класу «Українська писанка в сучасному освітньому просторі».

Проблема вебінару об’єднала в режимі онлайн науковців, завідувачів відділами освіти, директорів та творчих педагогів гірських шкіл, магістрантів, студентів з трьох регіонів України – Буковини, Прикарпаття та Полісся.

До роботи  міжвузівського онлайн-вебінару долучилося понад 60 доповідачів, які працювали у трьох секціях.

Модератором першої секції «Розвиток писанкарства в Україні: традиції і сучасність» виступила професорка Чернівецького національного університету імені Ю.Федьковича  – Світлана Романюк, модератором другої секції «Регіональні особливості української писанки» виступила професорка Рівненського державного гуманітарного університету – Наталія Сіранчук, модератором третьої секції «Педагогічний потенціал української традиційної писанки» виступила  завідувачка творчої навчально-наукової лабораторії «Гірська школа Українських Карпат» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника – Інна Червінська.

Така кількість учасників та бажаючих долучитися до вебінару за умов роботи онлайн, вже вкотре підтверджує велику силу наукової синергії  викладачів ЗВО, педагогів, управлінців та майбутніх учителів  з різних міст і сіл нашої країни.

Відрадно зазначити, що одним із напрямів діяльності університетської лабораторії є збереження, відтворення та популяризація історико-культурної спадщини регіону Українських Карпат через інтеграцію освітніх ресурсів та надбань етнокультури. Тому запропонована проблематика сьогоднішнього онлайн-заходу є актуальною й на часі. Адже за  твердженням  геніального Олександра Довженка, «Писанка – це неповторне багатство. Його треба берегти, як безцінний скарб! Нам слід пишатися ним перед усім світом».

         Під час роботи інтерактивного онлайн-вебінару всі учасники дійства мали можливість почути про давні родинні традиції писанкарства, ознайомитися з орнаментальною мовою гуцульської писанки, вивчити досвід використання етнокультурного потенціалу української писанки в освітньому процесі сучасних шкіл та закладів вищої освіти, приєднатися до майстер-класу з розпису великодніх писанок, послухати коломийки, здійснити віртуальну подорож музеями в Україні та світі.

         Як зазначили організатори заходу, виступи, презентації, наукові дискусії та майстер-класи такого рівня, дають підстави стверджувати, що писанкарство залишається тим традиційним народним промислом, який за багатовікову історію не втратив своєї автентичності та досконалості. Адже майстерність завжди приносить свої плоди, а збереження традицій збагачує духовний світ.