ВИШИВАНКА ЯК ВІЗУАЛІЗАЦІЯ ГЕНЕТИЧНОГО КОДУ УКРАЇНЦІВ

 

У Всесвітній День вишиванки в університеті відбулася  наукова міжуніверситетська онлайн-конференція «УКРАЇНО МОЯ ВИШИВАНА:  ЕТНОКУЛЬТУРНИЙ ТА ОСВІТНЬО-ВИХОВНИЙ ПОТЕНЦІАЛ УКРАЇНСЬКОЇ ВИШИВАНКИ».

Ініціаторами та організаторами заходу виступили Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, творча навчально-наукова лабораторія «Гірська школа Українських Карпат»  та  Інститут педагогіки Національної академії педагогічних наук  України.

Участь у роботі онлайн-конференції взяли понад 200 учасників з різних вітчизняних закладів вищої освіти. До них також доєдналися відомі в Україні культурно-громадські діячі, з-поміж них засновниця Дня вишиванки, письменниця, журналістка Леся Воронюк, Катерина Ющенко, Оксана Івасюк, Наталія Колесніченко-Братунь, Ірина Жданова, Ольга Коноваленко та представники української діаспори – Голова Союзу українок Південної Австралії – Ірина Буженко (м. Аделаїда, Австралія),  майстриня народної творчості – Ольга Вербіцька, м. Чикаго, США, громадська діячка, педагог з інклюзивної освіти  – Елла Матусевич з м. Нюренберг, Німеччини, Голова фонду «Просвіта», педагог, публіцист, головний редактор часопису «Рідна мова», засновник фестивалю української культури в Польщі Марко Сирник, засновниці українських шкіл в Іспанії, США,  Австрії, Молдові.

Модераторами заходу виступили Інна Червінська, кандидатка педагогічних наук, доцентка, завідувачка творчої навчально-наукової лабораторії «Гірська школа Українських Карпат» Прикарпатського національного університету та Наталія Богданець-Білоскаленко, докторка педагогічних наук, завідувачка відділу навчання мов національних меншин і зарубіжної літератури Інституту педагогіки НАПН України.

Вітальним словом відкрили роботу онлайн-конференції  ректор університету, професор Ігор Цепенда, академік, віце-президент Національної академії педагогічних наук України, директор Інституту педагогіки НАПН України, професор Олег Топузов, академік Іван Бех та професорка Катерина Журба з Інституту проблем виховання, академік, почесний професор Прикарпатського університету Микола Євтух з Інституту педагогіки.

«Ця конференція є добрим черговим кроком до осмислення і наукового вивчення цікавих особливостей розвитку нашої етнокультури та донесення їх до нашої молоді», – зазначив ректор університету Ігор Цепенда.

Під час 9 годинної роботи онлайн-конференції  було проголошено понад 50 наукових доповідей, проведено низку майстер-класів, прослухано чимало відеозвернень та презентацій, під час яких піднімалися проблеми формування національно-культурної ідентичності молоді як маркеру національної ідентичності, як компонента національної культури, як модного тренду.  Особливий інтерес викликали практико-орієнтовані доповіді про використання в освітньому процесі елементів технік вишивання в інклюзивній освіті та у виховному процесі. Окрема секція була присвячена відомим постатям, чия роль в історії державотворення є значною, а життєвий шлях та творчий доробок є цікавим та затребуваним для  зростаючої особистості у контексті викликів сучасності.

 

До роботи онлайн–конференції долучився й колектив Івано-Франківського коледжу університету. Зокрема,  його директор Юрій Москаленко, під час свого виступу познайомив присутніх із досягненнями освітнього закладу, традиціями відзначення Дня вишиванки в коледжі  та наголосив на потребі в проведенні таких заходів, які сприяють духовному та культурному єднанню різних регіонів України.

Організаторка заходу Інна Червінська, наголошує, що  «Енергетичне поле людини, яка одягла вишиванку, блискавично підсилюється, згармонізовується, набирає значимості.  Тож давайте носити вишиванки, наші родинні обереги. Набиратися від них позитивної енергетики  й бути гордими тим, що ми – українці».

Зокрема, як зазначила учасниця  онлайн-конференції, професорка Тетяна Качак, «вишиванка  це символ української нації, оберіг кожного українця, маркер нашої національної ідентичності».

Українці – єдина нація, яка тісно асоціюється з вишиванкою. Вишиванка як символ, який зберігає наше коріння, як ідентичність, як розуміння своєї культури, традиції, віри.

Професорка Ганна Карась відмітила, що «дев’ятигодинний марафон міжвузівської онлайн-конференції «Україно моя вишивана: етнокультурний та освітньо-виховний потенціал української вишиванки» завершено !!! Можна було подати на рекорд України щодо кількості та якості  доповідачів (понад 50), заявлених учасників (понад 200), включення з усіх куточків України, США, Австралії, Німеччини, Іспанії, Польщі, Придністров’я…

Під час роботи  конференції, її учасники мали можливість дистанційно відвідати низку музеїв, пройти майстер-клас з орнаменталістики та ознайомитися з традиційним одягом українців, в онлайн-режимі  переглянути  збірку вишивок від  Прикарпаття до Сумщини, від Києва до Одеси.