ОНЛАЙН-ВЕБІНАР «БУЛІНГ В ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ:МЕХАНІЗМИ РЕАГУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКИ» ДЛЯ ПЕДАГОГІВ ТА УЧНІВ ГІРСЬКИХ ШКІЛ

З нагоди Міжнародного дня протидії булінгу співробітниками  творчої навчально-наукової лабораторії «Гірська школа Українських Карпат проведено онлайн-вебінар «Булінг в освітньому середовищі: механізми реагування та профілактики» для керівників, педагогів та учнів гірських шкіл регіону Українських Карпат.

З вітальним словом до учасників до учасників онлайн-вебінару звернулися Сергій ШАРИН, професор, проректор з науково-педагогічної роботи та Оксана КОНДУР, професор, декан Педагогічного факультету від Прикарпатського національний університет імені Василя Стефаника, Вікторія ДРОТЯНКО, заступник міського голови – директор Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради, Алла БОЙЧУК, начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області, Марія ПОЧИНОК, директор Центру освітніх інновацій Івано-Франківської міської ради.

Від співорганізаторів вебінару виступили Світлана РОМАНЮК, професор, завідувач кафедри педагогіки та методики початкової освіти, факультету педагогіки, психології та соціальної роботи Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Світлана КОНДРАТЮК, професор директор навчально-наукового інституту педагогіки і психології Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка.

Вебінар включав пленарне засідання, під час якого науковці та педагоги- практики розглянули окреслену проблему з різних аспектів та напрямів дослідження.

Психологічні аспекти  проблеми протидії булінгу, інноваційні стратегії та техніки комунікації стали предметом обговорення під час презентації психологічного блоку вебінару. Мирослава ГАСЮК, професор кафедри загальної та клінічної психології, практикуючий психолог, учасниця проєкту «Разом з тобою», що реалізується  на факультеті психології за підтримки фонду Razom for Ukraine (США) Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, розповіла про види та особливості прояву булінгу,  Любомира ПІЛЕЦЬКА, професор, завідувач кафедри соціальної психології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника ознайомила учасників з копінг-стратегіями подолання булінгу в освітньому середовищі. Вікторія КРАВЧЕНКО, практичний психолог Центру освітніх інновацій, доцент, завідувач кафедри суспільних наук Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу поділилася з учасниками цікавими техніками щодо налагодження позитивної взаємодії та специфіки спілкування батьків і дітей. Правовий аспект проблеми онлайн-вебінару розкрили – Наталія ШОТУРМА, заступниця начальника відділу комунікацій та правопросвітництва регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області, доцент кафедри журналістики («Правові засади протидії булінгу у ЗЗСО») та Вадим ВАСИЛЕЦЬКИЙ, старший інспектор сектору ювенальної превенції Івано-Франківською районного управління поліції, майор поліції («Правові аспекти відповідальності за булінг в освітньому середовищі»).

Науковці Єжи ЛУКОМСЬКИЙ, професор, доктор габілітований,  Мажена ШУЛЬХАЧЕВИЧ, професор, доктор габілітований та Ірина КЄЖКОВСЬКА, професор, доктор габілітований, декан гуманістичного відділу в Кошаліні з Гданської  Вищої Гуманістичної Школи (Республіка Польща) акцентували увагу учасників вебінару на суспільні, психологічні та юридичні аспекти явища мобінгу.

Олена БУДНИК,  професор, директор Центру інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника поділилася з присутніми своїми міркуваннями на тему «Цифровізація та кібербулінг: вплив на освіту та науку». Лідія БІЛЕНКОВА, доцент кафедри педагогіки та методики початкової освіти, факультету педагогіки, психології та соціальної роботи, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича ознайомила учасників із шляхами профілактика хепіслепінгу в роботі з дітьми молодшого шкільного віку, Олександра КАЧМАР, професор, директор навчально-наукового центру педагогіки і психології вищої освіти розкрила проблему булінгу мовою кіно. Інна ЧЕРВІНСЬКА, професор,  завідувач творчою навчально-науковою лабораторією «Гірська школа Українських Карпат» увиразнила проблему кібербулінгу в освітньому середовищ, вказала на дієві  механізми реагування та профілактики.

Відрадно зазначити, що у роботі онлайн-вебінару взяли участь понад 120 учасників з різних областей України. Серед них – викладачі та студенти закладів вищої освіти, начальники відділів освіти, культури, молоді та спорту об’єднаних територіальних громад, директори ЗЗСО, педагоги, здобувачі освіти та батьки.

 Під час роботи онлайн-вебінару працювали три тематичні секції: «Освітній булінг: практики подолання», від кафедра педагогіки та методики початкової освіти факультету педагогіки, психології та соціальної роботи, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.  Модератор – завідувач кафедри, професор Світлана РОМАНЮК.

Модератором роботи другої секції «Булінг як актуальна соціально-педагогічна проблема»  виступила Руслана РОМАНИШИН, професор, завідувач кафедри початкової освіти Педагогічний факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Роботу третьої секції «Булінг очима дитини: причини і наслідки модерувала Наталія ПАВЛУЩЕНКО, доцент, завідувач кафедри дошкільної і початкової освіти Навчально-наукового інститут педагогіки і психології Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка.

Під час практичного воркшопу здобувачі освіти продемонстрували творчі освітні проєкти, у яких  розкрили варіанти протидії проявів булінгу в ЗЗСО.

Заходи такого спрямування сприяють підвищенню педагогічної майстерності, удосконаленню професійної компетентності та розвитку правової грамотності з  проблеми профілактики та протидії булінгу в освітньому середовищі.