РЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР «СТРАТЕГІЧНИЙ ПОСТУП ОСВІТИ В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ»

З-поміж інших – регіон Українських Карпат вирізняється своїм географічним розташуванням, наявністю туристично-рекреаційних ресурсів, автентичними культурно-етнічними надбаннями, унікальністю природних ландшафтів. Тут зосереджений і значний науковий, освітній, культурний і людський потенціал країни.

Однак для цього регіону особливо гострою постає проблема рівного доступу до якісної освіти жителів з віддалених та важкодоступних гірських районів, що мають спеціальний статус і за якими на законодавчому рівні закріплені пільги й соціальні гарантії. Проживання в умовах значної віддаленості осель від школи, складні ландшафтно-природні особливості гір та ризики повеней, снігових заметів, вітровіїв й бездоріжжя неминуче відбиваються на роботі гірської школи, освітній діяльності педагогів та учнів.

У цьому контексті особливої значимості набуває досвід науковців Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника щодо допомоги та інформаційно-дидактичного супроводу організації освітнього процесу у гірських регіонах у рамках Міжнародного проекту «Гірська школа Українських Карпат», який  започаткований ще у 2006 році та успішно розвивається.

На базі університету, в офісі Проектно-освітнього центру «Агенти змін» (який займається управлінням проектами, зокрема, об’єднаних територіальних громад), відбувся регіональний науково-практичний семінар «Стратегічний поступ освіти в умовах сталого розвитку Карпатського регіону» за ініціативи творчої навчально-науково лабораторії міжнародного проекту «Гірська школа Українських Карпат» університету, завідувачка – Інна Червінська, за підтримки департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА, керівник –  Віктор Кімакович, Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, ректор – Роман Зуб’як,  Голови Верховинської райради – Івана  Шкіндюка, навчально-наукового центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону, директорка –  Ольга Максимович, Проектно-освітнього центру Агенти змін, директорка – Світлана Кропельницька, кафедри педагогіки початкової освіти – завідувачка – Марія Оліяр, кафедри професійної освіти та інноваційних технологій – завідувачка Оксана Джус, Учасники семінару обговорили стратегічні напрями співпраці університету з об’єднаними територіальними громадами регіону та гірськими закладами загальної середньої освіти.

Відкриваючи захід, проректорка з науково-педагогічної роботи,  професорка Галина Михайлишин, наголосила на необхідності збереження духовності та ментальності дітей гірської місцевості. «Є потреба підсилити гірські школи певними інформаційними джерелами, які може надати університет», – також зазначила вона.

Голова Верховинської райради Іван Шкіндюк подякував університету за співпрацю. Він пояснив, що «самотужки без підтримки держави вирішити проблеми гірських шкіл неможливо. Тому до парламенту має бути поданий відповідний законопроект, основу якого мають напрацювати науковці. Коли ми це науково обґрунтуємо, то буде зовсім інший підхід. Має бути напрацьовано стратегію розвитку гірських шкіл», — підкреслив Іван Шкіндюк.

Одним з напрямів цього об’єднання, за словами завідувачки лабораторії  міжнародного проекту «Гірська школа Українських Карпат» університету –  Інни Червінської, є підписання меморандуму про взаємодію і співпрацю з гірськими школами. «Можливо в подальшому буде йти мова про створення Асоціації гірських шкіл регіону Українських Карпат, зазначила вона. За результатами семінару прийнято резолюцію про напрями подальшої співпраці, про необхідність вироблення спільної стратегії дій щодо об’єднання спільних зусиль представників закладів освіти і органів законодавчої влади регіону .

Напрацювання семінару надіслано до гірських ЗЗСО, а пропозиції та резолюцію –  до Міністерства освіти та науки України.