НА КОЛОМИЙЩИНІ ВІДБУВСЯ XХII ЗЛІТ ОБДАРОВАНОЇ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ ГУЦУЛЬЩИНИ

БУКЛЕТ

10 травня 2019 р. відбувся черговий XХII Зліт обдарованої молоді Гуцульщини, на який приїхали делегації з трьох областей: Івано-Франківської, Чернівецької та Закарпатської. Організатори Зльоту – Гуцульська освітянська рада та її голова,  завідувач науково-дослідної лабораторії «Гуцульська етнопедагогіка і гуцульщинознавство», Народний  учитель України, професор Петро Лосюк. Ідея проведення зльотів  талановитої учнівської молоді Гуцульщини належить колишньому начальнику Вижницького відділу освіти Чернівецької області Д.М. Никифоряку.  Цьогоріч  інтелектуальний марафон приймала в себе Коломийщна. Місцем проведення Зльоту став  Нижньовербізький ліцей  (директор Лариса Стефурак). Запальним танцем і піснею, із хлібом та сіллю привітні господарі радо зустріли гостей.

Програма заходу була  насиченою та змістовною.

На урочистому відкритті  Зльоту до присутніх із вітальними словами і побажаннями успіхів у пошуково-дослідницькій роботі звернулися: директор Нижньовербізького ліцею  Лариса Стефурак, Народний  учитель України, професор Петро Лосюк, начальник відділу освіти, молоді та спорту, культури, туризму Нижньовербізької сільської ради ОТГ Дмитро Кіращук, завідувач творчої навчально-наукової лабораторії «Гірська школа Українських Карпат» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника доцент Інна Червінська, яка у своєму виступі  акцентувала увагу на напрямах діяльності  Міжнародного проєкту «Гірська школа. Стан. Проблеми. Перспективи розвитку», що був започаткований і успішно реалізується науковцями  Прикарпатського  національного університету імені Василя Стеефаника та педагогами й учнями гірських шкіл…

Завідувач кафедри педагогіки початкової освіти, доктор педагогічних наук  Марія Оліяр презентувала напрацювання викладачів кафедри в межах кафедральної теми «Розвиток особистості молодшого школяра в умовах гірського середовища»: новий номер журналу «Гірська школа Українських Карпат», колективні монографії тощо, студентські наукові проекти.  Доцент кафедри фахових методик і технологій початкової освіти Лідія Плетеницька розповіла про  напрями і спеціальності, за якими здійснюється підготовка в  на факультетах та інтститутах Прикарпатського університету та запросила  учнівську молодь Гуцульщини на навчання.

Цей день став справжнім святом для всіх учнів, які, здобувши перемогу на районних зльотах, приїхали на другий етап – регіональний.

Під час Зльоту працювали секції з різних галузей знань: мовознавства, літератури, історії та краєзнавства, гуцульщинознавства, географії, математики, інформатики, фізики, біології, хімії, мистецтва та ін. Робота йшла жваво й цікаво: доповідачі зі знанням матеріалу розкривали теми своїх досліджень, ґрунтовно відповідали на запитання членів журі та учасників секцій. Компетентне журі оцінювало їх роботи згідно з вимогами положення конкурсу-захисту.

Під час презентацій та захисту  конкурсних робіт особливу увагу звертали на актуальність та новизну обраної теми, практичне застосування роботи. Зокрема, в номінації «Гуцульщинознавство»,  де членами журі були доценти Марія Оліяр,  Інна Червінська,  Лідія Плетеницька, учні представили роботи на теми: «Гуцульська хата – це радість і свято», «Магія гуцульської трембіти», «Символіка гуцульської писанки», «Килимарство на Гуцульшині», «Український вінок у контексті народних звичаїв і вірувань»  та ін.

  

На завершення дійства відбулося підбиття підсумків і нагородження переможців. У наукових секціях успішно  виступили та отримали гран-прі  12 юних обдарувань краю. Зокрема, в секції «Гуцульщинознавство» гран-прі виборов колективний фольклорно-етнографічний проект «Чукутиха – берегиня гуцульської співанки» фольклорного колективу «Гуцулочки» Верховинського ліцею № 1 (керівник – учитель мистецтва і художньої культури  В.П. Маротчак).  Грамотами міжнародного  проекту «Гірська школа. Стан. Проблеми. Перспективи розвитку» нагороджено учнів та відзначено подяками наукових керівників:  ученицю 9-Б класу  НВК «Берегометська гімназія» Н. Марчук (науковий керівник Н.М. Равлюк); ученицю 11 класу Гринявської ЗОШ I-III ст. Р. Замореняк  (науковий керівник – П.В. Федорчук);  учня 6 (10) класу Вижницької гімназії Є. Обшитоша  (науковий керівник – Н.І. Черкач); учня 9 класу Перехреснянської ЗОШ I-II ст. В. Слижука (науковий керівник – Л.Ю. Слижук).

Відрадно, що організатори Зльоту – Гуцульська освітянська рада та її голова Петро Лосюк – дбають, щоб захід  набув широкої географії, і щороку проводять його в іншому районі цієї унікальної етнографічної території України,  а це також є дієвим засобом пізнання  рідного краю. Зокрема,  наступний 23-й  Зліт вирішено провести в м. Надвірній на Івано-Франківщині. То ж до зустрічі з юними талантами Гуцульщини.