КАРПАТИ/АППАЛАЧІ: НОВІ ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ СПІВПРАЦІ

14 травня 2022 року відбулася онлайн-зустріч ректора Ігоря Цепенди та науковців університету-співробітників творчої навчально-наукової лабораторії «Гірська школа Українських Карпат» – Тетяною Близнюк, Інною Червінською, Оксаною Кондур, Марією Оліяр, Андрієм Червінським, Ярославом Никораком з давніми партнерами Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника – Центром дослідження Аппалач.

Онлайн-захід формату «вільний мікрофон» організовано вже вдруге за ініціативи Голови Комітету міжнародних відносин (ІСС) Асоціації Аппалачських студій (АСА) Кетрін Ледфорд, професорки Аппалачського університету та підтримки нашого ЗВО. До неформальної дискусії долучилося близько 40 учасників з України та США.

Від українських науковців виступив ректор ПНУ, який відкрив зустріч. У своєму виступі Ігор Цепенда висловив вдячність «американській владі та народу США за величезну підтримку України, без якої нам було б дуже важко протистояти війні з Росією». Ректор також акцентував увагу учасників зустрічі на роботу, яку веде університет серед евакуйованих людей. Зокрема, йшлося про роботу психологів, як серед звичайних людей, так і у військових госпіталях, про культурну та мовну адаптацію біженців – від мовних курсів філологів до екскурсій містом від фахівців та студентів факультету туризму, а також фінансову підтримку університетів та колег, що постраждали від війни й роботу університету як хабу гуманітарних вантажів з Європи.

Прихисток на Прикарпатті знайшли 88 тисяч жінок, 44 тисячі чоловіків. Серед них – 44 тисячі дітей, 17 тисяч пенсіонерів, 3,8 тисячі осіб з інвалідністю. Найбільше людей зареєстровано у місті Івано-Франківську – понад 33 тисяч осіб, а також Надвірнянському, Коломийському, Верховинському, Косівському Богородчанському та Калуському районах. На початку воєнних дій зареєструвалося понад 3000 учнів, які тимчасово проживають на території Івано-Франківської області.

Крім того, багато є дітей, які бажають вчитися в закладах освіти гірських громад, але проживають в інших областях де зараз йдуть бойові дії. В реєстрації брали участь також діти, які виїхали з батьками за кордон, зокрема, з Польщі, з Німеччини, з Латвії та багатьох інших країн. З усіма ними зв’язалися працівники шкіл та відділів освіти і вони навчаються у ЗЗСО.

Під час зустрічі було висвітлено напрями роботи Творчої навчально-наукової лабораторії «Гірська школа Українських Карпат» та «Центру PNU-Ecosystem», кафедр педагогіки початкової освіти та географії та природознавства, зокрема, «ОСВІТНІЙ ФРОНТ: СПІВПРАЦЯ З ТИМЧАСОВО ПЕРЕСЕЛЕНИМИ ОСОБАМИ В УМОВАХ ВІЙНИ» та «РОБОТА ОСВІТЯН ГІРСЬКИХ ГРОМАД В УМОВАХ ВІЙНИ НАД ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ Й ДОПОМОГИ ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ».

Тетяна Близнюк представила партнерам презентацію «Робота освітян гірських громад в умовах війни над забезпеченням навчального процесу й допомоги переселенцям», у якій акцентувала увагу на напрями співпраці викладачів університету з гірськими громадами регіону Українських Карпат щодо організації роботи з тимчасово переселеними особами, яких на Прикарпатті налічується понад 140 тисяч.

Така кількість людей зумовлює вироблення нових стратегій освітньої діяльності. Серед яких пріоритетними є: налагодження освітнього процесу для дітей, які прибули з тимчасово окупованих територій і місць, де йдуть бойові дії, психологічна допомога «Психотерапія для дітей, постраждалих внаслідок воєнних дій», консультативна допомога батькам дітей з особливими освітніми потребами; проведення екскурсій містом Івано-Франківськом та знайомство з історичними пам’ятками Прикарпаття; збір дитячих книг, підручників для дітей переселенців та бібліотек з міст, де окупанти знищили український літературний фонд; проведення курсів з вивчення української та іноземної мови (проєкт «Мовна адаптація»; знайомство з етнокультурними традиціями соціокультурного простору регіону Українських Карпат (розпис великодніх писанок, традиції складання великоднього кошика); організація навчальних тренінгів з медіаграмотності з метою запобігання маніпуляцій та фейків для педагогів, учнів та батьків гірських закладів загальної середньої освіти. Оскільки в умовах воєнної агресії інформаційна війна зі сторони ворога – це ще один фронт на території нашої країни.

За даними офіційних джерел кількість жертв-дітей через війну в Україні становить вже 227. Поранених – 408. Понад 600 тисяч дітей шкільного віку змушені виїхати з України.

На завершення зустрічі ректор Прикарпатського університету поділився планами щодо роботи Міжнародного центру зустрічей студентської молоді, що будується у серці Карпат – Микуличині, який в майбутньому стане центром реабілітації для психічно та фізично постраждалих від війни.

Тримаємо освітній фронт і продовжуємо працювати для ПЕРЕМОГИ!