ОСВІТНІЙ ФРОНТ: СПІВПРАЦЯ З ТИМЧАСОВО ПЕРЕСЕЛЕНИМИ ОСОБАМИ В УМОВАХ ВІЙНИ

На Прикарпатті налічується понад 140 тисяч тимчасово переселених осіб. Така кількість людей зумовлює вироблення нових стратегій освітньої діяльності. Серед яких пріоритетними є:

  • налагодження освітнього процесу для дітей, які прибули з тимчасово окупованих територій і місць, де йдуть бойові дії;
  • психологічна допомога «Психотерапія для дітей, постраждалих внаслідок воєнних дій», консультативна допомога батькам дітей з особливими освітніми потребами;
  • проведення екскурсій містом Івано-Франківськом та знайомство з історичними пам’ятками Прикарпаття;
  • збір дитячих книг, підручників для дітей переселенців та бібліотек з міст, де окупанти знищили український літературний фонд;
  • проведення курсів з вивчення української та іноземної мови (проєкт «Мовна адаптація»;
  • знайомство з етнокультурними традиціями соціокультурного простору регіону Українських Карпат (розпис великодніх писанок, традиції складання великоднього кошика);
  • організація навчальних тренінгів з медіаграмотності з метою запобігання маніпуляцій та фейків для педагогів, учнів та батьків гірських закладів загальної середньої освіти. Оскільки в умовах воєнної агресії інформаційна війна зі сторони ворога – це ще один фронт на території нашої країни.

Так, лише у Білоберізькій ТГ проживає 812 осіб у приватному секторі та 122 особи у закладах освіти. В тому числі 302 дітей. 45 дітей зареєстровано на дистанційне навчання у заклади освіти.

Верховинська ТГ : всього – 4278 тимчасово переміщених осіб, з них -1348 дітей. Відділ освіти, молоді та спорту Верховинської селищної ради в рамках проєкту «Мамо, я бачу війну» організував акцію «Напиши лист Солдату»; дружні зустрічі на тему: «Мовна адаптація: легко і цікаво!». Разом з гостями підготовлено свято до Дня матері на тему: «Любов матері – це мир». Гості свята: 50 матусь і діточок внутрішньо переміщених осіб, які проживають у закладах освіти Верховинської громади, дружини з дітьми віком до 10 років захисників- освітян.

Зеленська ТГ: всього – 683 тимчасово переміщених осіб, з них – 142 дітей.

В межах дружніх зустрічей «Мовна адаптація: легко і цікаво!» проводять безкоштовні курси української мови для ТПО.

Косівська МТГ. Кількість ВПО у Косівській МТГ – приблизно 4500 осіб, з них близько 1500 – діти дошкільного та шкільного віку. Заявки на навчання у закладах освіти громади за період воєнного стану подали 287 дітей. Станом на 12 травня у закладах освіти Косівської МТГ продовжують навчатися 139 здобувачів освіти. Решта учнів вирішили продовжити навчання у власних закладах освіти у зв’язку з відновленням дистанційного навчання за місцем проживання. Косівський центр дитячої творчості проводить різноманітні творчі заняття для дітей ВПО.

Кутська ТГ Зареєстровано дітей від 6 до 18 років – 491 дитина, з них здобувають освіту у наших закладах – 74 учні. На базі закладів освіти, які функціонують як прихистки для ВПО, проводяться заняття для дітей, до яких також залучаються бажаючі з числа ВПО (є тренер-викладач, який проводить заняття з бадмінтону; створений пізнавально-розважальний центр для дітей при Міській бібліотеці для дітей міста Косова).

За даними офіційних джерел кількість жертв-дітей через війну в Україні становить вже 227. Поранених – 408. Понад 600 тисяч дітей шкільного віку змушені виїхати з України.

Тримаємо освітній фронт і продовжуємо працювати для ПЕРЕМОГИ!